Het verhaal van Amacoracao uit Brazilie

23-04-14 08:58

Het verhaal van Amacoraçao uit Brazilië

 


Amacoraçao is in december 2007 opgericht door en voor vrouwen in de ‘favela’s’, de sloppenwijken van Recife, Brazilië. Deze coöperatie helpt vrouwen een zelfstandig bestaan op te bouwen en te ontsnappen aan de dagelijkse ellende in de sloppenwijken.

 


Amacoraçao is een handwerkgroep. Ze maken vooral hangers voor sleutels, tassen en bijvoorbeeld Kerstmis en Pasen. Deze hangers worden geborduurd, op een typisch Braziliaanse manier die veel gebruikt wordt in het noordoosten.

 


De ambitie van Amacoracao is om zich als organisatie te versterken. Met behulp van de winst van Return to Sender heeft Amacoraçao in de afgelopen jaren hier belangrijke stappen in kunnen maken. De vrouwen zijn nu beter georganiseerd, delen verantwoordelijkheden en kunnen hierdoor makkelijker inspelen op de vragen uit de markt. Daarnaast hebben de vrouwen workshops gevolgd over samenwerking, administratie, strategie, communicatie, onderhandelingstechnieken en leiderschap.

 


Sulamita is een van de maaksters van deze groep. Dit is haar verhaal: Sulamita is 60 jaar en heeft momenteel de leiding over de coöperatie. Voordat ze 8 jaar geleden begon te werken voor de coöperatie, was ze werkloos en had geen verstand van borduren. Ze voelde zich hulpeloos, onervaren en onzeker en had nooit gedacht op een dag de leiding over de coöperatie te hebben. In borduren kreeg ze training. Altijd droomde ze van een eigen inkomen waarmee ze haar eigen huis kon betalen. Door middel van deze coöperatie maakt ze haar droom waar; binnenkort woont ze in haar eigen appartement samen met haar man en dochter.

 


Lees nog meer informatie over de groep en de maaksters op de Webshop van HEMA!