Het verhaal achter de Rakhi

16-05-14 11:33

Rahki’s zijn handgevlochten vriendschapsbandjes, die worden gemaakt in Tajpur, in New Delhi. Hier maken ongeveer 30 medewerkers met de hand sieraden.


Van oorsprong worden de rakhi’s door meisjes aan hun broers gegeven om ze te bedanken voor de bescherming die ze van hen krijgen. Dit gebeurt op een speciale dag in het jaar: rakhi-day. Tegenwoordig is de traditie nog steeds aanwezig, maar worden ze niet alleen aan broers gegeven, maar ook aan vrienden, als dank voor hun vriendschap. Er zijn zelfs plekken waar mensen ook rakhi’s om bomen knopen, om ze te bedanken voor de oogst! Deze maand knopen wij hem het liefst om alle moeders om hen te bedanken omdat ze altijd voor je klaar staan.


Bij de producentenorganisatie in New Delhi werken ongeveer 15 mannen en 15 vrouwen, veelal van arme komaf en ongeschoold. Sommigen werken vanuit huis. Eerst wordt het draad gekleurd, vervolgens worden de draden gevlochten. Daarna worden de metalen en glazen onderdeeltjes aan het armbandje bevestigd. Dankzij de productie van de sieraden zijn de medewerkers in staat om een eigen inkomen te genereren en te bouwen aan een betere toekomst voor zichzelf en hun familie. De rahki's zijn te koop in onze online shop.


Ben je nieuwsgierig naar de andere kleuren?

Kijk dan hier verder.